U trendu

Lideri EU 13. i 14. decembra o Bregzitu, budžetu, sankcijama

BRISEL, 12. decembra ( Tanjug) – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je EU lidere da tokom poslednjeg ovogodišnjeg samita 13. i 14. decembra u Briselu prvenstveno razmotre situaciju u vezi s Bregzitom, ali i budzet Unije, te krizu Azovskom moru.

„Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije u Velikoj Britaniji namera nam je da saslušamo premijerku Mej, a da zatim u formatu EU 27 usvojimo određene zaključke. Pošto vreme ističe razmotrićemo i pripreme za određeni scenario ukoliko ne dođe do dogovora“, poručio je Tusk.

Predsednk Evropskog saveta kaže da će se prvog dana samita, u četvrtak 13. decembra, razgovari o budžetu EU za period od 2021. do 2027, u cilju postizanja dogovora do jeseni sledeće godine.

Premijerka Tereza Mej bi trebalo da lidere EU izvesti o razvoju situacije povodom Bregzita, dok će debata tokom večere biti posvećena spoljnoj politici uključujući eskalaciju u Azovskom moru, primenu Sporazuma iz Minska i nastavak sakcija Evropske unije prema Rusiji zbog konflikta u Ukrajini.

Drugi dan samita biće posvećen razgovorima o jedinstvenom EU tržištu, klimatskim promenama, migracijama i dezinformacijama, a održaće se i Evro samit kome prisustvuju lideri zemlja EU koje koriste evro kao valutu, predsednik Evropske centralne Banke i predsednik Evrogrupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.