U trendu

Lideri EU podeljeni oko odricanja prava na vakcine

PORTO – Lideri Evropske unije podeljeni su oko toga da li će slediti Vašington podržavajući odricanje patentnih prava na vakcine protiv kovid-19, jer mnogi tvrde da bi to trajalo godinama a ne bi rešilo hitno pitanje pravljenja dodatnih vakcina za okončanje pandemije.

Lideri 27-članog bloka razgovaraće o ideji odricanja prava na dvodnevnom samitu koji danas počinje u portugalskom gradu Portu, ali verovatno neće formulisati snažnu jedinstvenu poziciju osim opšte spremnosti da se razgovara o toj temi, ocenjuje Rojters.

Američki predsednik Džo Bajden podržao je u sredu odricanje prava intelektualne svojine za vakcine kovid-19, reagujući na pritisak demokratskih poslanika i više od 100 drugih zemalja, ali izazvavši bes farmaceutskih kompanija.

Neki zvaničnici EU tvrde da bi proces odricanja, koji bi se odvijao u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), mogao trajati dve godine, što ga čini irelevantnim za brzo preuzimanje kontrole nad pandemijom.

Stručnjaci takođe ističu da bi se sporazum o odricanju od patentnih prava mogao razlikovati u dužini vremena ili u zavisnosti od metode koju vakcina koristi za proizvodnju imuniteta, s tim što je manje verovatno da će najnovija, najnaprednija tehnologija mRNK biti besplatna za sve.

Lideri EU će verovatno čuti savete izvršne komisije bloka da odricanje ne bi pomoglo da se poveća proizvodnja vakcina, posebno u siromašnijim zemljama, jer su im potrebne napredne tehnologije i oprema, rekli su zvaničnici.

Nemačka, čija kompanija BionTek poseduje patent za vakcinu zajednički razvijenu sa američkim Fajzerom koristeći najnoviju mRNK tehnologiju, protivi se odricanju od patentnih prava, dok Italija to podržava, rekli su zvaničnici EU.

EU, koja je među najvećim proizvođačima vakcina na svetu, takođe je glavni izvoznik injekcija sa 200 miliona doza koje su već isporučene van bloka, za razliku od Sjedinjenih Država ili Britanije, koje ne izvoze vakcine koje prave, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.