U trendu

Lideri EU pozvali na prevazlazenje neodlučnosti o vakcinama

BRISEL – Lideri 27 zemalja članicva EU sa samita u Briselu pozvali su danas na jačanje napora u cilju prevazilaženja neodlučnosti, koju građani imaju kada je reč o vakcinaciji protiv Kovid-19.

EU lideri konstatuju da je vakcinacija donela žnačajan napredak u borbi protiv Kovid-19, ali da se stopa vakcinacije mora povećati širom Evrope.

„Da bi se dalje povećale stope vakcinacije širom Unije, trebalo bi pojačati napore za prevazilaženje neodlučnosti u vezi sa vakcinom, uključujući i borbu protiv dezinformacija, posebno na platformama društvenih medija“, navodi se u zaključcima samita.

Lideri EU su pozvali zemlje članice na dalju koordinaciju u cilju olakšavanja slobode kratanja unutar EU, u svetlu epidemiloške situacije, a Komisija je pozvana da ubrza svoj rad na uzajamnom priznavanju sertifikata sa trećim zemljama.

Poziva se i na finalizaciju tzv. Unije zdravstva, koja bi trebalo da osigura bolju prevenciju, spremnost i odgovor EU na budće zdravstvene krize.

Evropski savet ponovio je posvećenost EU doprinosu međunarodnom odgovoru na pandemiju i obezbeđivanju pristupa vakcinama za sve.

Pored poziva državama članicama da ubrzaju isporuke vakcina zemljama gde su one najpotrebnije, EU se obavezala i da će nastaviti da podržava proizvodnju i upotrebu vakcina u partnerskim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar