U trendu

Lideri EU u Brisel stizu bez dogovora o embargu RUS na naftu

BRISEL – Ambasadori zemalja članica EU ni na jutrašnjem sastanku, pred početak samita lidera Unije, nisu uspeli da dođu do konsenzusa o šestom paketu sankcija protiv Ruske Federacije, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

Iako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio optimista da će se do današnjeg sastanka lidera EU finalizirati šesti paket sankcija, u diplomatskim izvorima EU navode da i dalje postoje ”nedogovoreni detalji” posebno kada je reč o predloženom embargu za rusku naftu.

Da o embargu za naftu neće biti reči na samom sastanku EU lidera upozrili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je ocenila da je u pitanju ”previše tehnička rasprava”, ali i glavni protivnik ideje o opštem embargu na uvoz ruske nafte, Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban najavio da ”neće pričati o sankcijama na samitu lidera”.

Prema agendi dvodnevnog samita EU, lideri će večeras tokom radne večere razgovarati o načinima za podršku i pomoć Ukrajini, uključujući i finansijsku i vojnu podršku, a video linkom će se uključiti i predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Druga tema za večerom u Briselu biće pitanje energenata i zauzdavanje rasta cena energije u Evropi.

Drugog dana samita, u utorak 31. maja, EU lideri će razmotriti mogucnosti za deblokadu ukrajinskih zaliha žitarica i njihov izvoz, kao i situaciju na globalnim tržistu hrane.

Druga tačka debate EU lidera u utorak biće zajednička bezbednost i odbrana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.