U trendu

Lideri kiparskih Grka i Turaka sastali se u Nikoziji

NIKOZIJA – Novoizabrani predsednik Kipra i lider tamošnje grčke zajednice Nikos Hristodulides i lider turske zajednice Ersin Tatar sastali su se danas u tampon zoni pod kontrolom Ujedinjenih nacija u glavnom gradu te zemlje Nikoziji.

Oni su se sastali prvi put nakon što su izabrani na svoje funkcije, prenosi Rojters.

Misija Ujedinjenih nacija u Nikoziji saopštila je da su Hristodulides i Tatar govorili o nekoliko pitanja, uključujući nedavne razorne zemljotrese u Turskoj i Siriji koji su usmrtili hiljade ljudi, među kojima se u bili i kiparski Turci i izrazili saosećanje sa žrtvama i njihovim porodicama.

Na sastanku je bilo reči i o mogućem rešenju za kiparski problem.

„Sadašnje stanje stvari ne može biti rešenje za kiparski problem, ni za kiparske Grke, ni za kiparske Turke“, rekao je Hristodulides nakon dvosatnog sastanka sa Tatarom.

Lider kiparskih Grka podržava predlog UN za pregovore, prema kojem bi Kipar bio labava federacija, dok Tatar smatra da je jedino rešenje da budu formirane dve zasebne države, i da svaka od njih ima jednaka suverena prava.

Kipar je nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekao 1960. godine, a podeljen je nakon turske invazije 1974. godine, pri čemu kiparski Grci žive na jugu zemlje, a kiparski Turci na nepriznatom, otcepljenom severu.

Poslednja runda mirovnih pregovora propala je 2017.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.