U trendu

List Republika: Smene na vrhu u Kijevu zbog pokušaja puča protiv Zelenskog

Pokušaj puča protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je prava pozadina „čistki“ koje je Zelenski iznenada sproveo u vrhu i strukturama bezbednosnog aparata i tuzilaštva pod optužbom da su odavane državne i vojne tajne ruskoj strani, piše danas italijanski list Republika (La Repubblica).

U pitanju je bio i „sa Moskvom usaglašeni plan bezbednosnog aparata za korenitu promenu vlasti u Kijevu i uklanjanje Zelenskog s vrha države“, dodaje rimski dnevnik.

Mnogi mediji u Evropskoj uniji (EU) su s pažnjom propratili vesti da je Zelenski smenio šefa ukrajinske sluzzbe bezbednosti, svog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Bakanova, kao i državnu tužiteljku Irvnu Venediktovu.

Francuski list Mond (Le Monde) takodje javlja da je ukrajinski predsednik „pokrenuo lov na ‘kolaboracioniste i izdajnike’ koji su optuženi da u najmanju ruku nisu znali za kolaboraciju i visoku izdaju svojih potčinjenih u korist ruskog invazora“, što je sad „ojačalo položaj ‘sive eminencije’ u Kijevu Andrija Jermaka, šefa kabineta ukrajinskog predsednika“.

Španski dnevnik Pais (El Pais) javlja iz Kijeva da je „Damoklov mač visio iznad glave smenjenog šefa bezbednosti Bakanova još od početka ruske ofanzive, a Zelenski je potpuno izgubio poverenje u njega kad je ukrajinski grad Herson pao u ruske ruke, a ukrajinske snage nisu bile u stanju da procene i odupru se ruskom prodoru“.

Zelenski je, dodaje madridski dnevnik, već ranije smenio neke ključne generale na komandnim položajima i vrhu vojne obaveštajne službe.

Da bi opšti zaplet u Ukrajini bio još zamršeniji govori i, navodi Pais, pravi politički zemljotres koji je u Kijevu izazvala američka senatorka Viktorija Sparc (Victoria Spartz), zatraživši u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) da se istraži moguće implikacije moćnog šefa kabineta i čoveka od najvećeg poverenja Zelenskog, Andrija Jermaka zbog navodne povezanosti s Moskvom.

Američka kongresmenka je u pismu Bajdenu tvrdila da je Jermak doturao informacije Belorusiji, što su odbacili ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova i vladajuća Demokratska stranka.

Zelenski je 9. jula opozvao i smenio i ukrajinske ambasadore u Nemačkoj, Madjarskoj, češkoj, Norveškoj i Indiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar