U trendu

„Lista 500“: Erdogan najuticajniji musliman sveta

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na vrhu je „Liste najuticajnijih muslimana sveta“, drugi je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud, a na trećem jordanski kralj Abdulah Drugi, javila je Agencija „Anadolija“.

Jubilarnu desetu ediciju godišnjaka „Lista 500 najuticajnijih muslimana za 2019.“ objavio je Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja sa sedištem u Jordanu.

U izveštaju se navodi da je Erdogan u avgustu 2014. postao prvi direktno izabrani predsednik Turske, da je drugi mandat dobio pobedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsedničkih izbora, na kojima je izlaznost bila 86 odsto.

„Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da se Turska pod Erdoganovim vođstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susedima, uključujući i Grčku.

„U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdogan je postao prvi neafrički lider koji je posetio tu zemlju nakon dve decenije“, navodi se u izveštaju, preneo je Tanjug.

U izdanjima „Liste 500 najuticajnijih muslimana sveta za 2016. i 2017. godinu“ Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mesto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar