U trendu

Liz Tras za svoj pad okrivila „ekonomsku rigidnost“ establišmenta

LONDON – Bivša premijerka Velike Britanije Liz Tras je u današnjem članku za Sandej telegraf okrivila „ekonomsku rigidnost“ britanskog Ministarstva finansija i delove vladajuće Konzervativne partije, za podrivanje njenog premijerskog mandata.

Tras je prema vlastitim rečima verovala da je njen plan smanjenja poreza i odstranjivanja nekih propisa pravi recept za Britaniju, prenosi Rojters.

„Ne kažem da uopšte nisam kriva za ono što se desilo, ali nisam dobila realnu šansu da sprovedem u delo svoju politiku, a u tome me je sprečio veoma moćni ekonomski establišment, kao i nedostatak političke podrške“, napisala je Tras.

Bivša premijerka je navela da je potcenila situaciju u Konzervativnoj partiji, koja je prema njenim rečima izrazila neslaganje sa idejama manje regulacije privrede i niskim porezima.

Na globalnom nivou, postoji tendencija ka „ograničavanju nadmetanja“ između glavnih svetskih privreda, zaključila je Tras.

Za svoj neuspeh je okrivila „ekonomsku rigidnost“ establišmenta, koji prema njenim rečima naginje političkoj levici, kao i situaciju vezanu za investicije iz obveznica (LDI), koje koriste penzioni fondovi da bi podmirili svoje obaveze.

Turbulencije na berzi oko LDI su prouzrokovale i smanjeni budžet vlade Liz Tras, koji je bio glavni razlog za njen odlazak sa funkcije premijerke posle samo šest nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar