U trendu

LNR: Ukrajina granatiranjem ometa evakuaciju iz Azota

MOSKVA – Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik saopštio je da ukrajinske snage pokušavaju danas da spreče evakuaciju civila iz fabrike Azot u Severodonjeckoj oblasti, granatiranjem iz minobacača i tenkova, prenosi RIA Novosti.

„U Azotu militanti pokušavaju da ometaju evakuaciju! Sa teritorije fabrike militanti su počeli sa granatiranjem iz minobacača i tenka“, napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema zvaničniku Narodne milicije LNR,do 11:30 časova niko od civila nije napustio ovo fabričko postrojenje.

„Saopštavamo da do 11:30 časova na ovoj teritoriji nema apsolutno nikakvog kretanja, niko nije istakao bele zastave. Mogu da vam potvrdim da ćemo i dalje pratiti do 20 časova; možda će se situacija promeniti“, rekao je zvaničnik LNR za rusku televiziju, navodi TAS S.

Do 1.200 civila moglo bi da se nalazi u skloništima hemijskog postrojenja Azot u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine , a Rusija je danas otvorila koridor za njihovu evakuaciju do 20 časova prema gradu Svatovu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), preneo je TAS S pozivajući se na rusko ministarstvo i zvaničnike LNR.

Ukrajina je u utorak zatražila od Moskve da za prolaz civila iz fabrike Azot otvori koridor do Lisičanska, grada koji još uvek kontroliše.

Rusija je to odbila navodeći kao razlog uništenje poslednjeg mosta preko reke Severski Donjec kojim su blokirani istočni izlazi iz grada.

Bitka za Severodonjeck trenutno je poprište najvećeg sukoba u Ukrajini, a Rusija kontroliše veći deo grada, nakon mesec dana intenzivnih borbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.