U trendu

Lokalni izbori potvrdili politicku dominantnost GERB

SOFIJA – Lokalni izbori u Bugarskoj su, sudeći prema izlaznim anketama, ponovo potvrdili političku dominantnost partije desnog centra GERB bugarskog premijera Bojka Borisova.

Glavni protivkandidati, socijalisti i liberali prozapadnog bloka, nisu uspeli da ostvare većinu u prestonici Sofiji i većini drugih većih gradova, prenosi AP.

Izlaznost je bila 43 odsto, a posmatrači navode da mnogi nisu želeli da glasaju jer su smatrali da je ishod unapred određen.

U Sofiji, kandidat GERB Jordanka Fandakova suočila se s jakom konkurencijom koju je predstavljala Maja Manolova, nezavisna kandidatkinja koju je podržalo nekoliko opozicionih partija.

Rezultati izlaznih anketa pokazuju da je Fandakova osvojila 35 odsto glasova, a Manolova 26 odsto. S obzirom da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 odsto glasova, 3. novembra će se suočiti u drugom krugu.

Na lokalnim izborima 6.227.901 bugarskih državljana s pravom glasa biralo je predsednike opština, opštinske odbornike i vlast na drugim lokalnim nivoima.

Prema podacima bugarske Centralne izborne komisije, 36.225 kandidata se borilo za vlast na lokalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.