U trendu

London, dan posle napada: Nećete nas slomiti, samo ćete nas zbližiti

Dan nakon napada u Londonu, u kojem su, prema zvaničnim podacima, ubijeno četiri osobe, uključujući napadača, dok je 29 ranjeno, od kojih je sedam kritično, život se polako vraća u normalu – ulice oko britanskog parlamenta su ponovo otvorene, mostovi prohodni, saobraćaj se normalno odvija.

Tokom popodneva objavljena je lažna uzbuna da je u istočnom delu Londona pronađen sumnjivi paket.

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je poslanicima u Donjem domu parlamenta da se „Britanija ne plaši“ i da je najbolji odgovor na terorizam da se ljudi ponašaju normalno i uobičajeno.

Mej je kazala da je policiji poznat identitet napadača, ali da zbog istrage još ne može da ga objavi.

Ona je dodala i da je napadač, inače rođen u Britaniji, bio pod istragom obaveštajnih službi pre nekoliko godina, zbog dovođenja u vezu sa ekstremistima, ali da su ga službe smatrale „nebitnom figurom“.

U okviru istrage, policija je jutros izvršila nekoliko racija, najpre u Birmingemu, a zatim i u ostalim delovima Londona i Britanije, pri čemu je uhapšeno osam osoba.

U istragu je, pored britanske policije, uključena i obaveštavjna agencija MI5.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Među povređenima bilo je i stranih državljana – iz Južne Koreje, tri srednjoškolke iz Francuske, Rumunka, koja je pala sa mosta u Temzu…

Građani Britanije su još u sredu uveče na društvenim mrežama pokrenuli lavinu objava kojima žele da pokažu teroristima da ih se ne boje i da neće pobediti u borbi protiv terorizma.

Koristeći hashtag #WeAreNotAfraid (Ne bojimo se) izrazili su svoju podršku porodicama stradalih kao i borbi protiv terorizma.

„Nećete nas slomiti, samo ćete nas još više zbližiti“, „Molite za London“ i „U šoku smo, ali se ne bojimo“ samo su neke od poruka.

Britanskoj vladi brojni strani državnici su izjavili saučešće, a premijerka Tereza Mej lično se čula sa Američkim predsednikom Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Zbog napada, škotski parlament je odložio raspravu o referendumu o nezavisnosti, dok Britanija ne odustaje od Bregzita – član 50, kako je i bilo planirano, pokrenuće se 29. marta, čime započinje i formalan proces izlaska Britanije iz EU.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.