U trendu

Lukač: U Srpskoj će se primenjivati Zakon NSRS

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka neprihvatljiva i da će se na teritoriji Republike Srpske primenjivati Zakon koji je donela Narodna skupština Republike Srpske.

„On (Incko) je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, pre četvrt veka. Za 12 godina svog boravka ovde, Incko nije postigao gotovo ništa u BiH. I sada, napuštajući tu dužnost, stvorio je velike probleme. Verujem da je vratio BiH u situaciju iz koje će biti izuzetno teško pronaći adekvatan izlaz“, rekao je Lukač za rusku Federalnu novinsku agenciju.

On je podsetio da je kao odgovor, Narodna skupština usvojila dva važna zakona – prvi određuje Inckovu odluku kao nevažeću na teritoriji Republike Srpske, a prema drugom, svi koji na ovaj ili onaj način vređaju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, himnu ili srpski entitet nazivaju „proizvodom genocida“, a njen narod „genocidnim“ mogu dobiti zatvorsku kaznu.

„Ovaj Zakon će se primenjivati na teritoriji Republike Srpske“, rekao je Lukač.

Smatra da je veoma značajno ovo neprimenjivanje Inckove odluke jer je to prvi put od završetka rata da je Narodna skupština Republike Srpske odbila da primeni zakon koji je nametnuo visoki predstavnik.

„U prošlosti su mnogi visoki predstavnici nametali veliki broj odluka. Konkretno, Pedi Ešdaun, koji je doneo najveći broj takvih odluka i zakona i oduzeo većinu nadležnosti Republici Srpskoj, propisanih Dejtonskim sporazumima. Dakle, sada u zakonodavstvu BiH postoje zakoni koji nisu predviđeni Ustavom i koji su u suprotnosti s njim. Među njima su Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i Agencija za istrage i zaštitu, takozvana SIPA, što Ustavom nije predviđeno“, pojasnio je Lukač.

Govoreći o žandarmeriji koja je osnovana u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Lukač je istakao da Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju zakonska ovlašćenja i mogućnost da sprovedu reforme radi boljeg funkcionisanja sopstvenih policijskih snaga.

„Tako smo, podržavajući jedinice koje su već postojale u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, formirali žandarmeriju po uzoru na mnoge evropske države, na primer, Francusku ili italijanske karabinjere. Ili po uzoru na Srbiju koja takođe ima svoje jedinice žandarmerije. Smatramo da su pored naših specijalnih antiterorističkih snaga takve jedinice u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno potrebne“, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, oni su raspoređeni po celoj Republici Srpskoj u okviru deset policijskih uprava, prenela je Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar