U trendu

Lukašenko: Kijev hoće da uvuče Minsk u konflikt;Sukobi u Bahmutu dostigli vrhunac

MOSKVA/KIJEV – Kijev pokušava da uvuče Belorusiju u sukob u Ukrajini po komandi Vašingtona, ali u tome neće uspeti, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.
„Ako to planiraju, a znam da po komandi Amerikanaca žele da nas uvuku u rat koji je već u toku širom Evrope, greše“, rekao je on, prenosi beloruska agenčija Belta.

BELORUSIJA je danas uhapsila ukrajinsku „terorističku grupu“ povezanu sa obaveštajnim službama Kijeva zbog pokušaja sabotaže na beloruskom aerodromu, saopštio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je govorio je o pritvaranju „teroriste ukrajinskih specijalnih službi“, kao i 20 njegovih saučesnika, koji su umešani u pokušaj sabotaže na avionu radaru A-50 na aerodromu Mačulišči, i naglasio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morao da bude upoznat sa takvom operacijom, prenosi Belta.

U POSLEDNJA 24 sata tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski borbeni avion oborio je bombarder ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Su-24, saopštio je danas portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je dodao da su ruske snage tokom proteklog dana eliminisale preko 30 ukrajinskih vojnika i jednu samohodnu haubicu Krab poljske proizvodnje u oblasti Kupjanska, prenosi TAŠ.

Prema njegovim rečima u operacijama ruskih trupa u oblasti Krasnog Limana eliminsano je 125 ukrajinskih vojnika, dva borbena vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila i haubice D-20 i D-30.

Konašenkov je rekao da su ruske snage tokom napredovanja u oblasti Donjecka eliminisale 75 ukrajinskih vojnika i uništile protivbaterijski radar ANTPK-37 američke proizvodnje u blizini naselja Markovo u Donjeckoj Narodnoj Republici.

SUKOBI I TENZIJE oko grada Bahmuta dostigle su najviši nivo, a Rusija šalje sve više Vagnerovih plaćenika na bojno polje, rekao je danas general-pukovnik Oleksandr Sirski.

Komandant Kopnene vojske Ukrajine, koji je posetio Bahmut 5. marta, naglasio je da ukrajinske snage hrabro brane svoje položaje severno od grada, prenosi Kijev Indipendent.

Sirski tvrdi da su ukrajinske snage nanele „značajne gubitke“ redovnoj ruskoj vojsci i Vagnerovim plaćenicima.

RUSIJA SE PRIBLIŽAVA zauzimanju Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti koji je skoro ostao bez svojih 70.000 stanovnika, izjavio je danas portparol ruskog MO general Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, logistika u Bahmutu postaje sve teža jer ruske snage polako zauzimaju naselja u blizini grada, prenosi TAŠ.

RUSKI MINISTAR ODBRANE Sergej Šojgu izjavio je danas da bi zauzimanje Bahmuta u istočnoj Ukrajini omogućilo ruskim snagama da pokrenu dalje ofanzivne operacije.

On je naveo da Zapad povećava isporuke oružja Ukrajini, i ocenio da to neće promeniti tok događaja na bojnom polju, prenosi Rojters.

OBAŠETAJNE SLUŽBE NATO su procenile da su ruske snage u borbama za Bahmut izgubile najmanje pet na svakog poginulog ukrajinskog vojnika, rekao je jedan vojni zvaničnik Alijanse koji je tražio da ostane anoniman.

Ukrajinski zvaničnici su više puta tvrdili da nanose velike gubitke Rusiji u borbama za preuuzim,anje kontrole nad Bahmutom, prenosi Si-En-En.

UKUPNO 90 ruskih vojnika oslobođeno je sa teritorije pod kontrolom zvaničnog Kijeva, rečeno je danas novinarima u ruskom Ministarstvu odbrane.

Rusko MO je navelo da će ruski vojno-transportni avioni dopremiti vojnike u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju u vojnim bolnicama, prenosi TAŠ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.