U trendu

Lukašenko: Pozvaćemo ruske vojnike u zemlju ako bude neophodno

 Autoritarni beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je spreman da pozove u zemlju ruske vojnike ako takav potez bude neophodan za osiguranje bezbednosti i Belorusije i Rusije.

Lukašenko je medjutim rekao da u ovom trenutku „apsolutno nema potrebe“ da to čini.

On je naveo da je na prošlogodišnje antivladine proteste odgovorio bez uplitanja oružanih snaga drugih država, ali je dodao da „neće oklevati“ da pozove rusku vojsku ako bude neophodno, prenela je državna agencija Belta.

„Belorusija je u stanju da brzo razmesti 500.000 sopstvenog osoblja, ali ako to ne bude dovoljno, ruske oružane snage će biti pozvane“, kazao je Lukašenko.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Moskva nije dobila zvaničan zahtev Belorusije za slanje vojnika.

Peskov je kazao da je takav potez „moguć jedino posle zvaničnog zahteva rukovodstva jedne zemlje vodjstvu druge“.

Rusija i Belorusija imaju bliske vojne i odbrambene veze.

Lukašenko se donedavno odupirao pokušajima Moskve da proširi vojno prisustvo u Belorusiji i odbijao zahteve Rusije da u toj zemlji otvori vazduhoplovnu bazu i da razmesti dodatne vojnike.

Rusija je obećala Belorusiji vojnu pomoć i pozajmila joj 1,5 milijardi dolara nakon izbijanja političke krize u toj zemlji posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine.

Lukašenkova vlast je počela oštar obračun sa protivnicima posle avgustovskih izbora, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

Beloruske vlasti su prethodnih nedelja intenzivirale oštar obračun sa aktivistima civilnog sektora i nezavisnim medijima.

Vlasti su samo u julu izvršile pretres više od 200 kancelarija i stanova aktivista i novinara. U pritvoru je trenutno 28 novinara koji čekaju sudjenje ili izdržavanje kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar