U trendu

Lukasenko: Zapad je gurnuo ukrajinsku vladu u rat

MINSK – Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zapadne zemlje gurnule ukrajinsku vladu u rat i dodao da je Minsk bio spreman da pošalje graničare na granicu između ukrajinskog regiona Donbas i Rusije, ali je Ukrajina odbila tu inicijativu.

„Uradio sam sve da sprečim rat i održim mir pre nego što je počeo konflikt Ukrajine i Rusije. Bio sam spreman da blokiram granicu između Donbasa i Rusije. Dakle, hteo sam da postavim moje graničare na 400 kilometara dugačku granicu i pružim ostalu pomoć Ukrajini. Rusija se složila, ali je Kijev odbio. Zašto? Zato što ih je Zapad naterao da pokrenu ovaj rat“, naglasio je Lukašenko, preneo je TAS S.

Beloruski lider je rekao da je Kijev uveo sankcije Belorusiji čak i pre nego što je to uradio Zapad u intervjuu za japansku mrežu TBS, koji je objavljen na beloruskom Jutjub kanalu Belorusija-1.

Lukašenko je istakao da su ekonomije Rusije i Belorusije praktično nerazdvojive.

„Ekonomski, u pitanju je praktično nerazdvojiv sistem. Raspad tog sistema bi izazvao ekonomsku katastrofu“, kazao je on.

Lukašenko je rekao da Rusija ima razloge da ne veruje vladi u Kijevu, kao i da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ima malo kontrole nad onim što se dešava u Ukrajini.

„Ukrajina ne bi trebalo da bude tačka za napad na Rusiju. Moskva nudi Ukrajini isto što i Belorusiji, što znači da bi Ukrajina mogla da bude kao Belorusija, sa nekim različitim nijansama“, kazao je on.

Predsednik Belorusije je obećao i da će se potruditi da učini sve što je u njegovoj moći da se okonča rat u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar