U trendu

M. Tegeltija: Odakle Turkovićevoj pravo da se meša

BANJALUKA – Milan Tegeltija, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za pravna pitanja, izjavio je danas da upozorenje građanima BiH da ne putuju u Srbiju, koje je poslala ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Bisera Turković, predstavlja „novu uzurpaciju i ponašanje suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

Tegeltija je u izjavu za Srnu, istakao da Predsedništvo BiH „nije utvrdilo da postoji ikakav problem u odnosima dve zemlje“.

Upitao je i odakle ministru inostranih poslova, kao delu izvršnen vlasti u BiH, pravo da se meša u pravosudne postupke druge države, da ih procenjuje, bez da je za to dobila zahtev nadležnih pravosudnih organa u BiH.

Podsetio je da je Predsedništva BiH kao kolektivni organa nadležno za vođenje spoljne politike.

Deo medija u BiH i Hrvatskoj objavio je juče da je iz MVP BiH, na čijem čelu je ministarka Bisera Turković iz Stranke demokratske akcije, izdato upozorenje da, zbog okolnosti u kojima institucije Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmenom informacija u ovoj oblasti.

Stoga se, kažu, preporučuje državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u, kako se navodi, „odbranu“ BiH od 1992. do kraja 1995. godine da ne putuju u Srbiju.

Ova preporuka, međutim, nije objavljena i na zvaničnom portalu Saveta ministara BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.