U trendu

Mađarska uredsređena na vakcine koje se razvijaju na Istoku

BUDIMPEŠTA, 3. januara (Tanug) – Mađarska vlada je prvenstveno usredsređena na vakcine koje se razvijaju na Istoku, i postoje svi neophodni tehnički uslovi za početak brzih masovnih vakcinacija protiv kovid-19 u Mađarskoj nakon isporuke vakcina u većim količinama, izjavio je danas premijer te zemlje Viktor Orban.

Orban je rekao da ipak ruska vakcina „Sputnjik V“ verovatno neće biti dostupna u količinama koje bi bile potrebne Mađarskoj i da, iako kineska vakcina deluje obećavajuće, ni ona još nije dostupna.

remijer je rekao da bi u idealnom slučaju ljudi mogli da izaberu da li više vole da se vakcinišu vakcinom razvijenom na Zapadu ili u Kini, prenosi mađarska agencija MTI.
Mađarska trenutno ima dovoljno vakcina za vakcinisanje 35.000 ljudi, rekao je Orban za javni emiter Košut Radio, napominjući da su zdravstveni radnici prvi koji su dobili vakcinu po vladinom planu vakcinacije.
On je dodao da se ne očekuje da će Mađarska u dogledno vreme dobiti milione vakcina, jer čak ni proizvođači nisu u mogućnosti da projektuju kada će moći da pošalju više doza ili koliko.
„Vakcinama koje dolaze sa zapada rukuje Evropska unija“, rekao je Orban, napominjući da su se države članice složile da zajedno naručuju, a doze među njima treba da deli Brisel.

„Nisam zadovoljan tempom, jer postoje proizvođači čiji su proizvodi bili ranije dostupni u Kanadi, Britaniji i Izraelu nego na primer u Evropskoj uniji“, rekao je premijer, dodajući, istovremeno, da Brisel nije kriv za „to što je u nemilosti farmaceutskih kompanija“.
Orban je rekao da su države članice EU takođe imale mogućnost da same naručuju vakcine, pored narudžbi koje upućuju drugim državama članicama. Mađarska i Nemačka su dve zemlje koje koriste ovu mogućnost, primetio je premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar