U trendu

Madrid: Pudždemon se mora suociti sa pravdom u Spaniji

MADRID/RIM – Lider katalonskih separatista Karles Pudždemon, kojeg je italijanska policija privela na Sardiniji, mora da se suoči sa pravdom u Španiji, saopštila je danas španska vlada uoči ročišta za njegovo izručenje.

„Gospodin Pudždemon se mora potčiniti postupcima sudova, baš kao i svaki drugi građanin“, navodi se u saopštenju kabineta španskog premijera Pedra Sančesa, a prenosi agencija Rojters.

Katalonskog lidera zadržala je italijanska granična policija na aerodromu Algero kada je juče uveče stigao na Sardiniju.

On bi danas trebalo da se pojavi pred italijanskim sudom, iako je nejasno da li će sudija odlučiti da li će Pudždemon biti izručen ili neće, izvestila je italijanska novinska agencija ANSA.

„Verujemo da će pravosudni organi pustiti Pudždemona. Ovo je četvrti put da se to dogodilo“, izjavio je njegov advokat Gonzalo Bojer za radio „Kadena Ser“.

Pudždemon je bio predmet evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija, a koja traži njegovo izručenje zbog njegove uloge u sazivanju referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španija je za pobunu optužila Pudždemona, bivšeg katalonskog regionalnog čelnika, tvrdeći da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti 2017. godina koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

U martu je Evropski parlament oduzeo Pudždemonu imunitet koji je uživao kao član tog parlamenta od 2019. godine. Pudždemon je živeo u egzilu u Belgiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.