U trendu

Majkić o apelaciji Izetbegovića, hidžab i brada u OSBIH

BANJALUKA – Zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da je apelacija Ustavnom sudu BiH, koju je podneo zamenik predsedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović kojom traži da se omogući nošenje hidžaba i brade u Oružanim snagama BiH, najbolji dokaz kakvu državu zagovara.

„Šta može bolje odslikavati stvarne namere Izetbegovića u pogledu promena u Oružanim snagama BiH, ali i o onome kakvu budućnost same zemnje od njegove apelacije Ustavnom sudu BiH, kojom traži da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje brade i hidžaba“, upitala je Majkićeva.

Prema njenim rečima, muslimanska država kako je zamišlja Izetbegović trebalo bi da omogući nošenje hidžaba i brade u OS BiH kako to nalažu verski običaji islamskih zemalja.

Majkićeva je, u izjavi za Srnu, istakla da Izetbegović računa da će mu njegova dva člana SDA u Ustavnom sudu BiH i tri sudije stranca omogućiti da se „u ime poštovanja ljudskih prava vernika islamske veroispovesti“ u kasarnama OS BiH ubuduće susreću vojnici sa bradom ili pripadnice OS BiH sa hidžabom.

„Kakav bi to utisak proizvelo na pripadnike druga dva naroda u OS BiH, nije teško zamisliti“, navela je.

Majkićeva kaže da se očekuje da će se o „ovim opasnim namerama Izetbegovića izjasniti i reagovati i predstavnici međunarodne zajednice koji ovih dana vode intenzivne pregovore sa njim pokušavajući da ga privole na kompromis bez koga nema ni BiH.

„Verujem da će možda ovom porukom shvatiti da problemi u BiH ne leže u Republici Srpskoj, Miloradu Dodiku i SNSD-u, nego u ovakvim namerama Izetbegovića koje nemaju nikakvog opravdanja“, navela je Majkićeva.

Ustavni sud će razmatrati Izetbegovićev zahtev za ocenu ustavnosti člana koji se tiče Pravila službe Oružanih snaga BiH

Ministarstvo odbrane BiH odbacilo je ranije navode iz apelacije člana Kolegijuma Doma naroda koju je podneo Ustavnom sudu BiH tražeći ocenu ustavnosti pojedinih članova Pravila službe Oružanih snaga BiH.

Izetbegović je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vernika islamske veroispovesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.