U trendu

Majkl Gov: Za požar Grenfel Tauera delimično krive i greške britanskih vlada

LONDON – Ministar za stanovanje i zajednice Ujedinjenog Kraljevstva Majkl Gov izjavio je danas da su za požar londonske zgrade Grenfel Tauer u 2017. godini, u kome su stradale 72 osobe, delimično krive i dugogodišnje greške britanskih vlada, koje nisu donele odgovarajuće zakone vezane za bezbednu gradnju.

„To je bila strašna tragedija, tragedija za sve. Za ljude koji su izgubili živote i za celu zajednicu, a ostale su i posledice kojima se godinama niko nije bavio na pravi način,“ izjavio je Gov u emisiji Nedelja na Bi-Bi-Siju sa Lorom Kuensberg.

Prema tvrdnji ministra Gova, to nije bila greška nijedne osobe, ministra, odeljenja ili vlade, već „dugogodišnja“ kolektivna greška, jer „nismo imali efikasan sistem propisa za gradnju koji bezbednost ljudi stavlja na prvo mesto,“
prenosi Bi-Bi-Si.

Sutra će biti objavljen novi dokument koji će investitorima koji grade nebezbedne zgrade naložiti da isprave svoje greške i učine zgrade bezbednim, naveo je Gov.

Očekuje se da će investitorima biti ponuđen rok od šest nedelja da potpišu novi ugovor i isprave svoje nedostatke u gradnji, a ako odbiju, biće uklonjeni sa tržišta.

„Oni koji ne potpišu će se suočiti sa posledicama. Neće moći da grade nove zgrade,“ izjavio je Gov ranije u intervjuu za Sandej Tajms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar