U trendu

Makron će olakšati pristup poverljivim arhivama o alžirskom ratu

 Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) odlučio je da olakša pristup poverljivim arhivama starim više od 50 godina, posebno onim o alžirskom ratu, saopštila je danas Jelisejska palata.

Šef države je „doneo odluku da arhivske službe od sutra dozvole pristup dokumentima koji su ranije imali oznaku tajnosti nacionalne odbrane“, navodi se u saopštenju i dodaje da će biti obuhvaćeni arhivi do 1970. godine.

Ta odluka je doneta u skladu sa preporukama istoričara Benžamene Store (Benjamin) u izveštaju o „sećanju na kolonizaciju i alžirski rat“

Stora je sredinom januara Makronu predao taj izveštaj koji sadrži preporuke i predloge za postizanje „neophodnog pomirenja“, skoro 60 godina od završetka francusko-alžirskog sukoba.

Alžirske vlasti godinama traže otvaranje kolonijalne arhive kao i rešavanje pitanja nestalih u ratu za nezavisnost.

Od kraja rata za nezavisnost Alžira 1962. godine, Francuska i Alžir održavaju istovremeno bliske i složene odnose uz pozadinu burnog pomirenja.

Te dve zemlje imaju jake ekonomske veze, dobru saradnju obaveštajnih službi, ali bolnu kolonijalnu prošlost. A u Francuskoj živi i velika alžirska zajednica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.