U trendu

Makron: EU mora da spasi svetski poredak

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da EU mora da spasi multilateralni svetski poredak koji su SAD dovele u pitanje.

U intervjuu za nemačke medijske kuće Dojče vele (Deutsche Welle -DW) i ARD tokom posete Ahenu, Makron je izrazio žaljenje zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

„Mislim da je to greška i zato mi Evropljani moramo zajednički da ostanemo u okvirima tog sporazuma“, rekao je Makron koji je uoči intervjua telefonom razgovarao sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem i garantovao mu da će EU ostati u sporazumu.

Francuski predsednik je istakao da se ne može odbaciti kompletan sporazum samo zato što se jedna strana povukla. „Mi moramo da ga dopunimo i proširiti i na period posle 2025. Potreban je još jedan dodatni okvir“, dodao je.

Dodao je medjutim da se uprkos neslaganju s američkom politikom po pitanju Irana, zalaže za to da se odnosi sa SAD ne shvataju samo kao kriza jer, kako je rekao, „postoje napetosti, ali i snažne veze… postoje mnogi zajednički interesi, pre svega kada je reč o bezbednosti i suzbijanju terorizma“.

Kada je reč o sporu oko taksi i trgovine sa SAD, Makron je rekao da „Evropa mora po tom pitanju da bude samouverena“ kao velika trgovinska sila koja ima sopstvena pravila.

Na pitanje da li ga je kancelarka Angela Merkel razočarala zato što je Nemačkoj potrebno toliko mnogo vremena za odgovor na njegove brojne predloge o reformi EU, Makron je uz osmeh i odmahivanje rukom rekao da nije razočaran.

„Nemačka će formulisati odgovore na naše predloge i ja od toga mnogo očekujem. Nadam se da će kancelarka i njena vlada biti na visini zadatka i da ćemo zajednički raditi na stvaranju jake, suverene i jedinstvene Evrope“, dodao je.

Makron je rekao da ne razume kritike na račun brzine i opsega reformi koje predlaže za EU i dodao da ne insistira na tome da se imenuje jedan, jedinstveni evropski ministar finansija, ali smatra da taj zadatak mora da bude obavljen.

„Svejedno je kako će se ta institucija zvati. Odlučujući je cilj“, kazao je.

Prema Makronovom mišljenju, monetarna unija evrozone neće moći trajno da opstane bez finansijske pomoći bogatih siromašnim državama.

„Moramo da prevladamo tabue i egoizme“, rekao je i dodao da je finansijska pomoć siromašnim članicama u Nemačkoj tabu, dok je u Francuskoj tabu promena evropskih ugovora.

„Ne mora sve što predlažem i da bude prihvaćeno. Uveren sam da je moja dužnost da dam takve predloge, pa da onda diskutujemo. Status kvo u Evropi je loš za sve“, rekao je i izrazio očekivanje da će zajedno s Angelom Merkel krajem juna, predstaviti zajedničke predloge.

Makron je ocenio da se godinu dana nakon njegovog izbora Francuska promenila, da su pokrenute mnoge reforme, ali da sebe ne doživljava kao super- heroja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.