U trendu

Makron hoće da ojača poverenje između policije i građana

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron planira da pokrene konsultacije u januaru kako bi se razmotrili načini za poboljšanje uslova u kojima policija funkcioniše i njenog odnosa sa stanovništvom.

„Potrebna je hitana reakcija kako bi se ojačalo poverenje između Francuza i policijskih snaga, a policiji i žandarmima omogućio pravi način da ispune svoje obaveze i očekivanja naših građana“, napisao je Makron u pismu upućenom francuskom policijskom sindikatu SGP u koji je uvid imao Rojters.

Konsultacije pod nazivom „Bove bezbednost“, nazvane po pariskom trgu na kome se nalazi francusko ministarstvo unutrašnjih poslova, razmatraće više pitanja koja se odnose policijsku obuku, selekciju i popunjavanje policijskog osoblja, kao i korišćenja video opreme tokom operacija i odnosa sa stanovništvom.

Francusku je nedavno zahvatio talas uličnih protesta nakon što je vlada predložila u parlamentu zakon o bezbednosti koji bi trebalo da poveća mogućnosti za nadzor i ograniči prava na kruženje slika policijskih službenika u medijima i na društvenim mrežama.

U nedavnom zaokretu, Makronova vladajuća stranka poručila je da hoće da preradi član u predlogu koji se odnosi na ograničavanje prava na cirkulaciju slika policajaca u javnosti, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.