U trendu

Stop nepotizmu: Ovaj političar hoće da zabrani zapošljavanje rođaka

Kandidat centra na francuskim predsedničkim izborima Emanuel Makron rekao je da će ako bude izabran zabraniti poslanicima da zapošljavaju bližnje ili članove njihove porodice.

„Zabranićemo poslanicima da zapošljavaju bližnje ili članove svoje porodice da prekinemo s nepotizmom“, reka je Makron u intervjuu objavljenom danas u dnevniku Parizjen (Le Parisien).

To je trenutno goruća tema izborne kampanje zbog skandala u koji je upleten kandidat desnice Fransoa Fijon čija supruga Penelopa i dvoje dece su osumnjičeni da su bili fiktivno zaposleni u parlamentu.

Zapošljavanje rodjaka u parlamentu nije nezakonito, i oni insistiraju da nisu ništa loše uradili i da su te poslove zaista obavljali.

„Nemam ništa protiv porodičnog zapošljavanja kada se plaća iz sopstvenih sredstava. Ali kad se radi o javnim sredstvima ne bi trebalo da možemo da zapošljavamo bližnje“, rekao je Makron, bivši ministar ekonomije Fransoa Olanda, i vodja pokrenta An Marš (En Mache!).

Prema anketama Makron je trenutno favorit da pobedi na predsedničkim izborima u drugom krugu. On danas treba da predstavi novinarima dokument o svom programu na oko trideset strana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.