U trendu

Makron: Kina ima glavnu ulogu u pronalaženju puta ka miru u Ukrajini

PEKING – Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Kina ima „glavnu ulogu“ u pronalaženju puta ka miru u Ukrajini i poručio da nije u njenom interesu da snabdeva Rusiju oružjem u ratu protiv Ukrajine.

To je akt za koji su francuski lideri rekli da bi Peking učinio saučesnikom u kršenju međunarodnog prava, preneo je Rojters.

„Kineski interes nije da postoji dugoročni rat“, rekao je Makron.

„Kina uz svoj blizak odnos sa Rusijom, koji je potvrđen proteklih dana može da igra glavnu ulogu“, istakao je Makron na skupu francuske zajednice u Pekingu, uoči sutrašnjeg sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom, preneo je Jahu njuz.

Predsednik Francuske je kazao da nije došao u Kinu kako bi pregovarao o miru u Ukrajini, ali da misli da Kina može da pomogne oko tog pitanja.

On je rekao da proces smanjenja rizika po privredu ne znači da se ne posluje sa Kinom i dodao da su interesi Francuske da zadrži „multipolarni“ svet.

„Strateška autonomija, ne znači autarhiju“, istakao je Makron.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa mora da se odupre narušavanju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom.

Na početku državne posete Pekingu, on je rekao da je održavanje dijaloga sa Kinom ključno s obzirom na njene bliske odnose sa Rusijom koja vodi rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

„Čujemo sve jače glasove koji izražavaju veliku zabrinutost za budućnost odnosa Zapada i Kine koji u nekom obliku dovode do zaključka da postoji neizbežna spirala rastućih napetosti“, rekao je Makron novinarima u francuskoj ambasadi u Pekingu.

Stiče se, takođe, utisak da je odvajanje od kineske ekonomije već u toku i da je jedino preostalo pitanje kojim tempom i intenzitetom se odvija, dodao je on.

„Ne verujem, u svakom slučaju ne želim da verujem u ovaj scenario“, istakao je Makron.

Predsednik Francuske je izjavio da Evropa ne sme da se distancira od Kine, iako njeni trgovinski odnosi sa Pekingom predstavljaju rizik i kako je rekao, nisu uravnoteženi.

„Moramo nekako da smanjimo rizik kada su u pitanju naše industrije…, ali ne smemo da se distanciramo i odvojimo“, rekao je Makron.

Predsednik Francuske je doputovao u Peking u zvaničnu posetu Kini, gde će boraviti do 7. aprila, preneo je Kineski međunarodni radio.

Ovo je treća Makronova poseta Kini od kada je postao predsednik Francuske i prva od njegovog drugog predsedničkog mandata.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona nije putovala u Kinu od kada je postala predsednica Evropske komisije pre više od tri godine, a i zbog stroge kineske kontrole tokom pandemije korona virusa, svi diplomatski sastanci su bili održavani onlajn.

Tokom tog perioda odnosi Evrope sa Kinom su prvo zahladili zbog zastoja investicionog sporazuma 2021, a zatim i odbijanja Pekinga da osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu, dodala je agencija.

Fon der Lajen je izjavila da EU mora da „smanji rizik“ u odnosima sa Pekingom, uključujući ograničavanje pristupa Kine osetljivim tehnologijama i smanji oslanjanje na ključne inpute kao što su ključni minerali, baterije, solarni paneli i drugi čisti tehnološki proizvodi.

Makron je pozvao Fon der Lajenovu da mu se priduži na putovanju kako bi izrazio evropsko jedinstvo, nakon što su francuski zvaničnici kritikovali nemačkog kancelara Olafa Šolca jer je sam otišao u Kinu prošle godine, istakao je Rojters.

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajen su izjavili da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajinu ili u najmanju ruku spreči Peking da direktno podrži svog saveznika Rusiju.

Kina je ove godine predložila mirovni plan od 12 tačaka za ukrajinsku krizu, kojim se obe strane pozivaju da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre.

Plan je, međutim, u velikoj meri Zapad odbacio zbog odbijanja Kine da osudi Rusiju, a zatim su SAD i NATO naveli da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, što je Peking demantovao, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.