U trendu

Makron odbio ruski test i sedeo sa Putinom za velikim stolom

LONDON – Predsednik Francuske Emanuel Makron odbio je zahtev Kremlja da uradi ruski test na kovid-19 pred sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, i zbog toga je morao da drži distancu tokom susreta, rekli su za Rojters dva izvora iz Makronovog okruženja.

Dvojica predsednika su u ponedeljak u Moskvi razgovarali o ukrajinskoj krizi, a svima je palo u oči da su sedeli na suprotnim krajevima ogromnog stola dugog četiri metra, prenosi Gardijan.

Pojedine diplomate sugerisali su da je Putin možda želeo da pošalje diplomatsku poruku, ali dva izvora upoznata sa zdravstvenim protokolom francuskog predsednika rekli su za Rojters da je Makron imao izbor – ili da prihvati PCR test koji bi uradile ruske vlasti i da mu bude dozvoljeno da se približi Putinu ili da odbije i da se pridržava stroge distance.

„Nismo mogli da prihvatimo da se oni domognu predsednikovog DNK“, rekao je jedan od izvora Rojtersu.

Kremlj nije odgovorio za zahtev Rojtersa za komentar ovih tvrdnji.

Drugi izvor iz Makronovog okruženja potvrdio je da je predsednik Francuske odbio da uradi ruski PCR test i naveo da je Makron umesto toga uradio francuski PCR test pre polaska i antigenski test u Rusiji, koji je uradio njegov lekar.

„Rusi su nam rekli da Putin treba da bude u strogom zdravstvenom mehuru“, rekao je izvor.

Gardijan podseća da je u četvrtak, tri dana nakon što su se sastali Makron i Putin, ruski lider primio kazahstanskog predsednika Kasima-Zyomarta Tokajeva, da se sa njim rukovao i da su sedeli blizu, odvojeni samo malim stolom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar