Makron ponovo upozorio na opasnost od raspada EU

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru s predstavnici,a regionalnih medija ponovno upozorio na veliku opasnost od raspada Evropske unije, pravdajući tako svoje učešće u kampanji za evropske izbore, a što opozicija otvoreno kritikuje.

Francuski je izabran 2017. i oduvek je zagovarao proevropski stav i smatrao da EU treba reformisati.

U razgovoru koji je objavilo četrdesetak regionalnih dnevnika on tumači zašto nije samo posmatrač nego i učesnik ovih izbora, preneo je Index.hr pozivajući se na Hinu.

Makron ističe da su ovi izbori najvažniji nakon 1979. jer se Unija našla pred velikom opasnošću.

„Ako kao predsednik države dopustim da se raspadne Evropa koja je izgradila mir i donela napredak, biću odgovoran pred istorijom“, ocenio je Makron.

Uz to, on je predložio da se nakon izbora održi evropski utemeljiteljski sabor na kome će učestvovati čelnici i građani kako bi utvrdili strategiju Evrope u idućih pet godina, pa i izmene ugovora koje bi iz toga mogle proisteći.

Odgovarajući na pitanje o zaštiti životne sredine, Makron je predložio opšte oporezivanje kerozina u Evropi.

Francuski predsednik je zajedno sa portugalskim socijalistickim čelnikom Antoniom Kostom u poneđeljak pozvao na stvaranje velike koalicije naprednjaka koja bi se suprotstavila onima koji žele da unište Evropu nacionalizmom.

Njegovo uplitanje u kampanju, koje je išlo čak do toga da je bio na predizbornom plakatu svoje stranke, kritikovale su sve opozicione stranke.

„Makron zloupotrebljava predsedničku dužnost i ponaša se kao pravi vođa klana“, napisao je na svom Tviter nalogu nosilac liste Nacionalnog okupljanja Žordan Bardeja dodajući da je to protivrepublikansko i ujedno krajnje nelojalno ponašanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.