U trendu

Makron: SAD se vratile kao kooperativni lider slobodnog sveta

KARBIS BEJ – SAD su se vratile kao kooperativni lider slobodnog sveta, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron tokom sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u okviru samita G7, koji se održava na jugoistoku Engleske.

Na pitanje da li se Amerika vratila, Bajden se okrenuo prema Makronu i rekao da bi to trebalo pitati francuskog lidera, prenosi Rojters.

„Da, definitivno“, kazao je Makron.

Britanska agencija ocenjuje da Makronove reči potvrduju i ono što je britanski premijer Boris Džonson nešto ranije rekao za američkog lidera, pozdravivši Bajdena kao „veliki dah svežeg vazduha“.

Ni Makron ni Džonson nisu povukli eksplicitnu paralelu između Bajdena i Trampa, iako su obojica izričito pohvalili Bajdenov kooperativan ton.

„Sjajno je imati američkog predsednika koji je deo kluba i veoma je spreman na saradnju“, dodao je Makron.

„Ono što Vi demonstrirate je to da liderstvo predstavlja partnerstvo“, istakao je francuski predsednik.

Bajden je potom dodao da se slaže sa Makronom.

„SAD su se vratile, kao što sam to rekao i ranije“, kazao je Bajden.

„Mislim da stvari idu dobro, i kao što mi to kažemo u SAD, na istoj smo strani“, dodao je on.

Američki lider je kazao da SAD pridaju veliki značaj koheziji unutar NATO i izrazio podršku EU, što je, kako dodaje Rojters, tokom svog mandata Tramp često kritikovao.

„Ja, kao prvo, smatram da je EU neverovatno snažan i živ entitet, što ima mnogo veze sa sposobnošću Zapadne Evrope ne samo da rešava svoja ekonomska pitanja već i da bude kičma i podrška za NATO“, zaključio je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.