U trendu

Makron šokiran izjavom premijera Malija

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je bio šokiran kada je premijer Malija planove Francuske da smanji angažovanje svojih trupa u Maliju opisao kao „napuštanje“.

Premijer Malija Čogela Maiž je izneo svoje tvrdnje na Generalnoj skupštini UN prošle nedelje, a Makron je u četvrtak uveče rekao da su „takvi komentari neprihvatljivi“, piše Rojters.

Makron je nazvao Maižovu izjavu sramotom, a dolazi od premijera koji je na položaju posle dva uzastopna puča i vlade koja ima „nulti demokratski legitimitet“.

Francuska ima više od 5.000 vojnika u afričkoj regiji Sahel i ove godine je objavila da planira da smanji broj vojnika na 2.500 i zatvori neke vojne baze u severnom Maliju.

Prema saopštenu vlade, ove promene imaju za cilj da podstaknu afričke i evropske partnere Francuske da se više uključe u borbu protiv islamističkih ekstremista u regionu.

Ujedinjene nacije imaju 15.000 vojnika u Maliju.

Maiž je rekao na Generalnoj skupštini UN da situacija sa povlačenjem francuskih vojnika „izlaže Mali i vodi da istraže načine i sredstva za bolje osiguravanje bezbednosti samostalno ili sa drugim partnerima“.

Francuska i Nemačka su ranije izrazile zabrinutost zbog izveštaja o mogućem raspoređivanju ruskih plaćenika u jednoj zapadnoafričkoj zemlji.

Francuske vlasti upozorile su da potencijalni dogovor između vlade Malija i ruskih plaćenika neće biti kompatabilan sa francuskim vojnim prisustvom u zemlji.

„Ovde smo jer je to tražila država Mali. Bez Francuske, Mali bi bio u rukama terorista“, rekao je Makron.

Makron je rekao da ne očekuje od lidera Malija ništa osim da „poštuju svoje obaveze“ da održe izbore u februaru i „poštuju demokratski život, i da prestanu da stavljaju političke protivnike u zatvor“.

Pukovnik Asimi Goita je u junu položio zakletvu kao predsednik prelazne vlade u Maliju nakon što je izveo državni udar.

Francuske trupe prisutne su u Maliju od 2013. godine, kada su intervelisale kako bi isterale islamske ekstremiste sa vlasti u gradovima na severu zemlje.

Operacija je kasnije proširena i uključila je druge zemlje u nastojanju da pomognu stabilizaciji šireg regiona Sahel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.