U trendu

Makron: Sputnjik zasad ne igra ulogu u bržoj vakcinaciji u EU

PARIZ – Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik V u ovom trenutku verovatno neće igrati ulogu u naporima Evropske unije da ubrza svoju vakcinaciju, jer još uvek nema odobrenje evropskog regulatora, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

„Ne mislim da je ruska vakcina danas rešenje za ubrzanje, jer će biti potrebno vreme da se dobije odobrenje evropske agencije i trebaće vremena da se na našem kontinentu proizvede takva vakcina“, rekao je Makron za američku televizijsku mrežu Si-Bi-Es u intervjuu emitovanom danas.
On je ukazao na činjenicu da je proizvodnja vakcina u Evropi ubrzana i da će Francuska biti u situaciji da ispuni svoje ciljeve uz pomoć onoga što ima sada.
Prema francuskom lideru, nekoliko država članice EU odlučile su da započnu rasprave o Sputnjiku, ali u EU postoji i nekoliko jednostavnih principa.

„Prvo, ako naše evropske sanitarne vlasti ne priznaju vakcinu, ne postoji način da se ova vakcina upotrebi na našem tlu. I u ovoj fazi ruska vakcina nije priznata od naših vlasti “, rekao je francuski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.