U trendu

Makron u poseti Ruandi u cilju obnavljanja odnosa dve zemlje

KIGALI – Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je danas u Kigali, glavni grad Ruande, u nadi da će obnoviti odnose između dve zemlje nakon višedecenijskih optužbi Ruande na račun Francuske i njenog saučesništva u genocidu 1994. godine.

Ulice Kigalija su danas tihe, bez ijednog transparenta ili zastave koji obično prate posetu na visokom nivou, prenosi agencija Rojters.

Francuski predsednik bi trebalo da govori o genocidu u Memorijalnom centru Gisozi u Kigali, gde je sahranjeno više od 250.000 pripadnika naroda Tutsi.

Poseta je usledila nakon objavljivanja izveštaja francuske istražne komisije u martu, u kojem se navodi da je kolonijalni stav zaslepio francuske zvaničnike i da vlada snosi „ozbiljnu“ odgovornost jer nije predvidela pokolj.

Međutim, izveštaj je oslobodio Francusku direktnog saučesništva u ubistvu više od 800.000 Tutsa i umerenih Hutua.

Predsednik Ruande Pol Kagame, koji je rekao ranije da je
Francuska učestvovala u genocidu, izjavio je prošle nedelje da ovaj izveštaj „mnogo znači“ građanima Ruande.

Građani Ruande „možda ne mogu zaboraviti, ali mogu oprostiti“ Francuskoj za njenu ulogu, izjavio je Kagame, pripadnik Tutsa i glavna figura na političkoj sceni Ruande otkako je njegova pobunjenička vojska okončala ubistva odreda smrti koji su odani vladi koju predvode pripadnici naroda Hutu.

Makron, koji je pokušao da distancira Francusku od njene kolonijalne prošlosti, izjavio je u aprilu da će zvanični Pariz otvoriti arhive bivšeg predsednika Fransoa Miterana o Ruandi, u sklopu nastojanja da se bolje razume uloga Pariza u toj afričkoj zemlji tokom genocida.

Jelisejska palata je saopštila da će Makron u petak imenovati novog ambasadora u Ruandi, što će biti prvi akreditovani francuski izaslanik od 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.