U trendu

Makron zahteva ponovno pregovaranje granice Šengena

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se zalaže za nove pregovore o šengenskom prostoru, čak i ako bi rezultat bio „šengenski prostor sa manje zemalja članica“, prenosi Euroaktiv.

Makron je ocenio da „zajedničke granice, Šengen, kao i Dablinski sporazum više ne funkcionišu“, misleći na neuspeh Evropske unije da revidira sistem azila.

Prema odredbama Dablinskog sporazuma, država-članica koja je odgovorna za rešavanje zahteva za azil izbeglica ili migranata je prva zemlja u kojoj su ušli azilanti.

Međutim, izbeglička kriza koja je pogodila Evropu u perodu 2015-2016. godine pokazala je da većina tražilaca azila ne želi da ostane u zemlji prvog ulaska EU (najčešće u Grčkoj, Italiji ili Španiji), već nastoje da stignu do Nemačke ili Švedske.

Makronova ideja o novim pregovorima Šengen zoni sa manje država članica nisu novina. Na neformalnom samitu Evropske unije u Salcburgu prošle godine, on je kritikovao države Višegradske grupe (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka) jer odbijaju da preuzmu migrante u okviru programa za razmeštanje Evropske komisije.

Francuski predsednik je tom prilikom rekao da će „zemlje koje ne pokazuju solidarnost na kraju morati da napuste Šengen i više neće dobijati finansijsku pomoć iz strukturnih fondova“.

Šengen zona sa manje države-članica, prema navodima Euroaktiva, najverovatnije bi isključila Grčku, koja se smatra problematičnom članicom u smislu efikanosti u procesuiranju zahteva za azil.

„To bi takođe bilo ‘polivanje hladnom vodom’ tri zemlje kandidatkinje za Šengen zonu, Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, koje se takođe nadaju pristupanju Šengen zoni“, piše Euroaktiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.