U trendu

Makron završava predsednički mandat za 41 odsto popularnosti

Prema mesečnom barometru agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop, Emanuel Makron (Emmanuel Macron) završava svoj petogodišnji predsednički mandat u Francuskoj sa 41 odsto popularnosti, preneo je danas list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche).

Poslednji barometar za odlazećeg predsednika, prvi put je sproveden izmedju dva kruga predsedničkih izbora. Rezultati tog istraživanja nemaju veze sa namerama glasanja u drugom krugu izbora 24. aprila, ali ipak prenose raspoloženje u zemlji, naveo je list.

Žurnal di dimanš podseća da Makron već dve godine uživa doslednu i stabilnu u popularnost kod Francuza. Makronom je zadovoljno 41 odsto ispitanika, a u prethodnom barometru ih je bilo 40 odsto. U martu 2020. godine Makronova popularnost bila je na 43 odsto.

Makron je tokom svog mandata imao padove popularnosti, posebno tokom protesta gradjanskog pokreta Žuti prsluci i posle početka epidemije korona virusa, ali je uvek uspevao da to nadoknadi, preneo je list.

Odlazeći predsednik je znatno popularniji od svoja dva prethodnika, socijalističkog predsednika  Fransoa Olana (Francois Hollande) koji je završio mandat sa 22 odsto popularnosti i desničara Nikole Sarkozija (Nicolas Sarkozy) sa 36 odsto popularnosti.

Ispred Makrona će ostati socijalistički predsednik Fransoa Miteran (Mitterand) sa 54 odsto popularnosti i desničar Žak Širak (Jacques Chirac) sa 47 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj zakazan je u nedelju, kada će birači odlučiti da li će lider zemlje biti dosadašnji centrista Makron koji se kandidovao za drugi mandat ili liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar