U trendu

Makron: Želim najbolji mogući odnos sa Velikom Britanijom

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da želi najbolji mogući odnos sa Velikom Britanijom, dok timovi EU i Velike Britanije pokušavaju da dođu do sporazuma o budućim odnosima dve strane.

Makron je na zajedničkoj pres konferenciji sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom rekao da bi takođe voleo da bude očuvan integritet jedinstvenog evropskog tržista, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da i u ovom trenutku timovi EU i Velike Britanije pokušavaju da dođu do sporazuma o budućim odnosima dve strane.

Fon der Lajen kaže i da ima napretka i ponavalja da će naredni dani biti odlučujući.

Britanski premijer Boris Džonson ponovio je juče da najverovatniji neće biti dogovora o trgovinskim odnosima sa Evropskom unijom nakon Bregzita uprkos tome što zvaničnici EU ukazuju na neki, mada polagani napredak.

On je ponovo naglasio želju za postizanjem sporazuma, ali ne po svaku cenu i ponovio da svaki sporazum mora poštovati nezavisnost i suverenitet Velike Britanije.

Nakon što su se Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastali u nedelju kako bi razmotrili trenutni napredak u pregovorima, diplomate EU tvrde da je trgovinski sporazum još moguć, ali da će sledećih nekoliko dana biti kritično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.