U trendu

Mandl:Lajčak da dokaže da pregovara u ime cele EU

BEČ – Velika „Ahilova peta“ Evrope je što Zapadni Balkan još nije u potpunosti integrisan, a bez dogovora Beograda i Prištine EU ostaje oslabljena, ocenjuje Lukas Mandl, evropski poslanika iz Narodne partije Austrije, kancelara Sebastijana Kurca.

Mandl je, nače, predsednik bečkog društva „Prijatelji Kosova“.

Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako je istakao, mora osigurati da sporovi između Beograda i Prištine budu što pre rešeni, pravno obavezujućim sporazumom.

„Dobra budućnost svih država Zapadnog Balkana, kao i dobar odnos Beograda i Prištine su u interesu cele Evrope. Posebno Beograd i Priština su na njihovom putu u EU povezane. Ako ne postignu sporazum ostaće izvan EU, a time EU ostaje oslabljena“, objasnio je on dodajući da je zbog toga veoma bitan zadatak Lajčaka.

Mandl je, nakon razgovora u Odboru za spoljnu politiku Evropskom parlamentu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, dodao da je slovački diplomata u obavezi da postigne uspeh.

Lajčak mora dokazati da može da pregovara u ime cele EU, pošto dolazi iz države članice koja nije priznala Kosovo, kaže Mandl.

On ističe da bi Lajčaku bilo najbolje da sledi brojne jasne odluke Evropskog parlamenta na ovu temu.

Mandl smatra da je promena vlade u Pripštini bez novih izbora, sa većinom demokratski izabranih partija u skupštini, „signal stabilnosti, kako ka unutra, tako i spolja“.

Sada bi, smatra, da i vlada u Prištini i vlada u Beogradu sada, pored reformske agende, moraju učiniti sve da bi prevazišli stare konflikte i priveli uspešno kraju proces dijaloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.