U trendu

Mandl: Pre Ukrajine, primiti Zapadni Balkan u EU

BEČ – Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl ocenio je da su razumljiva razmišljanja o članstvu Ukrajine u EU, ali ističe da pre nego što dođe do toga, u članstvo treba da budu primljene sve države Zapadnog Balkana.

„Razumljivo je da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u trenutnoj situaciji razmišlja i govori o članstvu Ukrajine u EU. Međutim, pre nego što do toga dođe svih šešt država Zapadnog Balkana trebalo bi da bude konačno primljeno. Radi se o mnogo manjem regionu koji je daleko napredniji u EU-zrelosti“, istakao je Mandl u saopštenju.

U vezi s ukrajinskom krizom, on je rekao da onaj ko započne rat ne sme u tome da bude uspešan, i da je zadatak aktuelne političke generacije da se tome suprostavi kako bi bio moguć život budućih generacija bez ratova.

Mandl je zamenik predsednika Odbora za odbrambenu politiku u Evropskom parlamentu i poznat je kao lobista za samoproglašeno Kosovo.

„Evropa zaslužuje jedinstvo. Ukrajina zaslužuje solidarnost i rusko rukovodstvo sankcije sa punim dejstvom. Sve institucije EU moraju pod hitno zatražiti od Srbije da ostane u širokim okvirima evropskih mogućnosti i jasno se distancira od svakog oblika ratnog huškanja. U suprotnom bi pristuppni pregovori bili bezizgledni poduhvat“, tvrdi Mandl, koji je predsednik austrijskog udruženja „Prijatelji Kosova“.

Austrijski lobista kosovskih Albanaca u Evropskom parlamentu ukazao je da je došlo vreme da i onih pet članica EU, koje to do sada nisu učinile, priznaju tzv. Kosovo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar