U trendu

Manifesto: Suspenzija vakcine, politička ili naučna odluka

RIM – Pod naslovom “Komplikovani odnosi između nauke i politike”, italijanski list „Il Manifesto“ piše o dilemama koje su se pojavile nakon što je u Evropi prvo suspendovana upotreba vakcina “AstraZeneka”, a zatim ponovo odobrena njena upotreba, „sa objašnjenjem koje smo već znali, a to je da je korist veća od rizika“.

U tekstu se spekuliše da je suspenzija “AstraZeneke” u stvari bila politički motivisana, a ne naučno opravdana, iako, tvrdi list, i nauka često, “bez srama, javno govori sve i suprotno od svega“.

S tim u vezi list podseća da je, na primer, “AstraZeneka” prvo bila ograničena na upotrebu za osobe do 55 godina, zatim na 65 godina, onda za sve bez novih ograničenja, a sada, kao u Francuskoj, preporučuje se za one starije od 55 godina nadalje.

“Istina je da nemamo dokaze da optužimo kancelarku Angelu Merkel da je politički iskoristila incident s trombozom u korist nemačke vakcine ‘Fajzer-BionTek’, ali neporecivo da postoji problem konkurencije između vakcine koja košta puno i one čija je cena mala“, piše italijanski list.

Kako se navodi, jedna doza “Fajzer-BionTeka” košta 12 evra, a “AstraZeneke” 1,78 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.