U trendu

Mapa prosečnih plata u zemljama Evrope će vas šokirati (foto)

U vremenu koje je puno izazova za ceo svet, a kada mi sebe nazivamo ekonomskim džinom, dok s druge strane privrednici dobijaju minimalac i po pomoći, a građani opet čeka 30 evra, objavljena je mapa koja pokazuje da neke druge zemlje ipak žive u mnogo očiglednijem zlatnom dobu od nas.

Ova mapa prikazuje prosečnu bruto platu u zemljama Evrope i na njoj se jako lepo vidi koliko Srbija zaostaje za Zapadom, a nažalost sve nas brže prestižu zemlje koje su nekad bile daleko ispod nas.

Srbija se po prosečnim zaradama našla u društvu Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije, Bugarske…koje sve imaju prosečnu zaradu manju od 1.000 evra mesečno.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosečna bruto plata u Srbiji u decembru 2020. iznosila je 90.849 dinara (66.092 neto), što je tačno 770 evra, odnosno, 560 evra.

Iz naše perspektive neverovatno je zamisliti da postoje zemlje u kojima se zarađuje 5 hiljada evra (odnosno godišnja plata mnogih u Srbiji), ali upravo time se mogu pohvaliti na primer Švajcarci i Danci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.