Marin Le Pen: Bolje ću se od Makrona snaći u svetu Trampa i Putina

Kandidatkinja krajnje desnice za predsednika Francuske, Marin Le Pen, izjavila je da je bolje pozicionirana od svog rivala, nezavisnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona, da brani interese Francuske u „novom svetu“ američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ona je to rekla u intervjuu Rojtersu, uoči večerašnje debate sa Makronom i drugog, odlučujućeg kruga izbora za predsednika, koji će biti održan u nedelju.

„Smatram da sam bolje pozicionirana da razgovaram sa ovim novim svetom koji izbija površinu, da razgovaram s Putinovom Rusijom, Trampovom Amerikom, Britanijom (premijerke Terereze) Mej, Indijom (premijera Narendre) Modija“, istakla je ona.

Kako je objasnila, to je „zato što sve te zemlje više ili manje okreću leđa ideologiji slobodne trgovine, konkurentnosti i podrivanja socijalne zaštite“.

„Zato se osećam bližom njihovom političkoj filozofiji nego onoj koju zastupa (nemačka kancelarka Angela) Merkel“, rekla je Le Pen britanskoj agenciji.

Marin Le Pen svog protivkandidata Makrona, proevropskog bivšeg investicionog bankara, kritikuje kao „marionetu banaka i elite“.

Ova liderka partije Nacionalni front, koja se protiv „nekontrolisanoj globalizaciji“, nada se da će moći da kanališe ista nacionalistička osećanja protiv establišmenta kakva su Trampa dovela u Belu kuću i podstakla Britance da glasaju za izlazak iz EU, i time postane prva žena na čelu Francuske, zaključuje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.