U trendu

Marković: I dijaspora deo srpskog jedinstva

BEČ – Obeležavanja 15. septembra kao Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prvi je dan koji svi Srbi, gde god živeli, mogu da slave kao svoj praznik, koji nije ni dan državnosti neke od zemalja u kojima žive, niti je verski praznik, već sve Srbe okuplja upravo po tome što su – Srbi, kaže predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković.

„Mnogo je važno to što su Srbija i RS ustanovile taj praznik, to je možda jedan od najbitnijih datuma. Prvi datum da možemo svi Srbi, bez obzira odakle dolazimo i gde živimo da imamo svoj zajednički dan, jer smo mi svi Srbi“, rekao je Tanjugu Marković.

Kako kaže, to je dan koji nije ni dan državnosti Srbije, ni rođendan ili slava RS, niti drugih država Evrope ili sveta, već samo – srpski.

„Nema veze sa crkvom ni sa jednom državom, to je, jednostavno, praznik svih Srba“, ističe Marković.

Na pitanje da li može da postoji srpsko jedinstvo bez uključenja srpske dijaspore, Marković je uveren da je to nemoguće.

„Možemo da se ugledamo na Izrael po tom pitanju. Na Jevreje koji imaju veliku dijaposru, koja jednostvano održava i pravi tu državu. Svaki Izraelac na planeti živi jednim delom i u Izraelu. Samo tako država može da bude sigurna i stabilna matica svima“, ukazao je Marković.

Kako kaže, nijedno dete ne može bez majke i kada izgubi roditelje, izgubio je deo sebe.

„Tako da svako od nas, svaki Srbin koji bude izgubio maticu, izgubio je deo sebe“, uveren je Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.