U trendu

Maroko za zajedničko rešenje sukoba Izraela i Palestine

KAIRO – Marokanski kralj Mohamed VI je palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu u telefonskom razgovoru rekao da se Rabat zalaže za zajedničko pronalaženje rešenja konflikta između Izraela i Palestine, prenosi Rojters.

Kralj je dodao da su pregovori između Izraela i Palestine jedini način da se postigne konačno, dugoročno i sveobuhvatno rešenje konflikta.

Izrael i Maroko su danas sklopili sporazum o normalizaciji odnosa uz posredstvo SAD.

Viši američki državnik navodi da je Tramp sporazum sklopio u telefonskom razgovoru sa marokanskim kraljem Mohamedom VI. Sporazum predviđa uspostavljanje diplomatskih i zvaničnih kontakata između Maroka i Izraela, letove kroz vazdušni prostor ovih zemalja, kao i direktne letove.

U sklopu dogovora američki predsednik Donald Tramp se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom. Maroko u Zapadnoj Sahari već decenijama vodi spor sa pokretom Front Polisario koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Palestinci su bili kritični prema sklapanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Maroka, tvrdeći da su arapske zemlje osujetile postizanje mira napuštanjem zahteva da se Izrael odrekne palestinske teritorije.

Maroko je četvrta arapska zemlja koja je u poslednja četiri meseca sklopila sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.