U trendu

Marš širom Francuske protiv Makronovih mera

PARIZ – Na hiljade ljudi marširalo je danas širom Francuske kako bi izrazili protest protiv planova predsednika Emanuela Makrona da uvede obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i vakcinacione sertifikate prilikom ulaska u kafiće, restorane i bioskope.

Makron je ove nedelje saopštio nove mere kako bi se zemlja izborila sa drastičnim porastom u broju kovid slučajeva, dok demonstranti kažu da se mora poštovati sloboda izbora onih koji ne žele vakcinaciju, javlja Rojters.

Nove mere su već izazvale demonstarcije ranije ove nedelje, zbog čega je policija koristila suzavac da rastera okupljene.

Protesta je bilo u Parizu, Marseju, Lionu, Lilu, i još nekim manjim centrima, a uključivala je i demonstrante sa „žutim prslucima“, koji su, prema pisanju Rojtersa, pokušali da ožive anti-vladine proteste nastale tokom lokdauna.

Uprkos jačini protesta, agencija za strateško istraživanje Ipsos-Sopra Steria Pol je u petak objavila da se više od 60 odsto Fracuza slaže sa obaveznom vakcinacijom zdravstvenih radnika, kao i obaveznim vakcinacionim sertifikatima na nekim javnim mestima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.