U trendu

Mas: Podrška Izraelu, ima pravo da se brani

TEL AVIV – Ministri spoljnih poslova Nemačke, Češke i Slovačke, Hajko Mas, Jakub Kulhanek i Ivan Korčok, poručili su danas tokom odvojene posete Izraelu, da ta zemlja ima pravo da se brani od napada Hamasa.

„Nemačka stoji uz Izrael i njegovo pravo da se brani. Došao sam u Izrael da pokažem solidarnost i podržim Izrael posle raketne paljbe iz Gaze. Izrael ima pravo da se brani“, rekao je Mas uoči sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Gabijem Aškenazijem.

Mas je dodao da s velikom zabrinutošću prati humanitarnu situaciju u Gazi i da zna za napore Izraela da se Gazi dopremi humanitarna pomoć.

Rekao je i da Nemačka podržava napore da se postigne primirje i da je u kontaktu sa drugim diplomatama da bi se postigao taj cilj.

„Treba da gledamo u budućnost i da osiguramo održiv mir u regionu koji će omogućiti situaciju u kojoj će Izrelci i Palestinci moći da žive“, rekao je Mas.

Mas je u pratnji Aškenazija posetio jednu kuću srušenu u raketnom granatiranju Hamasa u mestu Petah Tikva, prenosi Džeruzalem post.

Nešto kasnije mesto srušene kuće posetili su Kulhanek i Korčok.

„Izraelu sada trebaju prijatelji u svetu i mi smo ovde da pokažemo snažno prijateljstvo“, rekao je Kulhanek i dodao da Izrael ima pravo da se brani.

Korčok je istakao da su Izrael i Slovačka „pravi prijatelji“ što je on činom dolaska želeo i da pokaže.

„Hamasovo raketiranje mora da prestane. Izrael ima pravo da se brani“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.