U trendu

Matembo: Dokumentacija o usvajanju kongoanske dece su bila lažna

ŽENEVA/ZAGREB – Državni sekretar zambijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Dickson Matembo izjavio je da su kongoanske vlasti utvrdile da je dokumentacija četiri hrvatska bračna para o usvanju dece bila lažna.

On je to rekao na sednici Odbora UN za prisilne nestanke u Ženevi na kojoj je bilo reči o slučaju četiri hrvatska bračna para uhapšena u Zambiji uz optužbe za trgovinu ljudima, odnosno decom, prenosi hrvatski portal Index.

“Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su deca iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova grupa s decom prešla granicu…. Sprovedena je istraga, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna“, rekao je Matembo.

Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta deca bio je u begu, a slučaj je sada na sudu. Decu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne zaštite u saradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za brigu o deci. Deca su morala da budu predata kongoanskoj vladi, rekao Matembo.

Hrvati uhapšeni u Zambiji pod sumnjom na trgovinu decom i dalje čekaju ročište, koje bi prema poslednjim najavama moglo biti tek u maju.

Uhapšena osmorka brani se sa slobode, a slučaj je u međuvremenu prebačen sa Opštinskog na Visoki sud, podseća portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.