U trendu

Matis stigao u Kabul, „dočekale“ ga rakete džihadista (foto)

Šest raketa palo je danas u blizini međunarodnog aerodroma, nekoliko sati nakon što je u avganistansku prestonicu stigao američki minisatr odbrane Džejms Matis, saopštili su zvaničnici.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nadžib Daniš izjavio je za AFP da su rakete pale u blizini vojnog dela aerodroma.

On je dodao da nema žrtava i da zasad niko nije preuzeo odgovornost.

Prethodno je na Tviteru objavio da je blizu aerodroma pala raketa.

Policija je obezbedila oblast gde su pale rakete kako bi utvrdila tačno lokaciju odakle su rakete ispaljene, rekao je Daniš.

Kako je kazao, letovi nisu otkazani.

Napad je usledio nekoliko sati po dolasku Matisa u Kabul, napominje francuska agencija.

Matis je u Kabul doputovao zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nekoliko nedelja nakon što je predsednik SAD Donald Tramp obećao da će u Avganistan uputiti dodatnih 3.000 vojnika.

Ova poseta nije ranije najavljena, navodi francuska agencija, dodajući da je Matis prvi član kabineta predsednika SAD koji je došao u Avganistan od objave strategije o ostanku američkih snaga u toj zemlji.

Prema Trampovom planu, SAD šalju više od 3.000 dodatnih vojnika u Avganistan, gde je već raspoređeno 11.000 koji obučavaju i savetuju bezbednosne avganistanske snage.

Matis i Stoltenberg će se sastati sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i drugim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o misiji „obuke i pomoći“ čiji je cilj jačanje avganistanske vojske da bi mogla sama da brani zemlju.

„Razgovori će biti usmereni na partnerstvo NATO i Avganistana, uključujući i misiju „Odlučna podrška“ koja podrazumeva pružanje podrške avganistanskim odbrambenim i bezbednosnim snagama“, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici te misije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar