U trendu

MCP: Svetosimeonovske svečanosti u Podgorici od petka do nedelje

CETINJE – Povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, Mitropolija crnogorsko-primorska, od petka 24. februara do nedelje 26. februara, organizuje Svetosimeonovske svečanosti u Podgorici.

“Dani Svetog Simeona Mirotočivog” počeće u petak veče, 24. februara, u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici prikazivanjem filma “Ikona – dar Božiji” autora Damjana Tomića.

Nastaviće se sutradan predveče Velikom večernjom službom sa petohljebnicom, kao i koncertom SPD “Svetosavnik”.

Na kraju večeri mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije dodeliće nagrade za svetosavske temate.

U nedelju, 26. februara, na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom služiće mitropolit Joanikije sa više arhijereja SPC.

A, nakon jutarnje liturgije, od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali reke Ribnice, gde je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, krenuće tradicionalna svenarodna Svetosimeonovska litija, koju će predvoditi mitropolit Joanikije sa više arhijereja, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Joanikije ranije je kazao, pozivajući blagočestivi narod Zete da uzme učešće u Svetosimeonovskim svečanostima, da je to, kako je naveo, prilika“ da blagoslovimo naš glavni grad, da se saberemo i objedinimo, i podsetimo na onu borbu koju smo imali kada je Crkva bila ugrožena i kada je bila stavljena van zakona, pa je Bog pogledao na svoj narod”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.