U trendu

Mediji: Grenel izaslanik za mirovne pregovore BG i PR

VAŠINGTON, 4. oktobra Tanjug) – Američki medij preneli su vest o imenovanju Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa pregovore Beograda i Prištine, a njegov mandat definišu, pozivajući se na saopštenje Bele kuće, kao mandat za mirovne pregovore.

„Vašington tajms“ je objavio da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog izaslanika za, kako navodi, „mirovne pregovore Srbije i Kosova“.

Napominje se da će Grenel istovremeno obavljati ambasadorsku funkciju i sa američke strane pomagati da, kako dodaje „Vašington post“, Srbija i Kosovo reše tenzije koje već dugo traju.

Američka medijska kuća „Hil“, sa sedištem u Vašingtonu, objavila je na svom portalu, pozivajući se na Belu kuću, da je američki predsednik izabrao Grenela za izaslanika Trampove administracije za mirovne pregovore između, kako navodi, srpskih i kosovskih zvaničnika.

Grenel će, dodaje „Hil“, predvoditi napore SAD da se pomogne Srbiji i Kosovu da „postignu mirovni sporazum koji bi mogao rezultirati srpskim priznavanjem Kosova“.

I Glas Amerike u vesti o imenovanju Grenela navodi da je u pitanju specijalni predsednički izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova.

Grenela za taj položaj mora da potvrdi Senat, a onda bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije, dodaje VoA.

Francuski Frans 24, pozivajući se na AFP, objavio je da je američki ambasdor u Nemačkoj imenovan u četvrtak za specijalnog izaslanika Vašingtona za pregovore Beograda i Prištine.

„Predsednik Donald Tramp objavio je nameru da imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za mirovne pregovore Srbije i Kosova“, navodi se u saopštenju Bele kuće, koje je prenela francuska agencija.

Mediji prenose i da je Grenel ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018.

Spoljnopolitički autor i komentator, Grenel je 2010. osnovao konsultantsku firmu „Kapitol Medija Partners“. Skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.