U trendu

Mediji: Insistirati na odgovornosti vlade zbog pljačke INE

ZAGREB – Afera INA i dalje potresa hrvatsku javnost, a premijer Andrej Plenković našao se na meti kritika medija zbog izjave da je vlada otkrila istorsku pljačku u ovoj kompaniji, što, kako se tvrdi, nije tačno i lako je dokazati.

Plenković je u Banskim dvorima juče održao sastanak sa koalicionim partnerima, a nakon toga je novinarima rekao da je ključna poruka u vezi sa istorijskom pljačkom u INI da su državne institucije i vlada otkrili ovaj slučaj zloupotrebe, da će tražiti odgovornost Uprave, hrvatskih i mađarskih članova u sudskom postupku i da će razgovarati sa MOL-om o promeni načina upravljanja ovom kompanijom.

„Razmotrili smo najaktualniju političku temu. Kao vlada i parlametntarna većina zgroženi smo i šokirani, osuđujemo ovakvo udruživanje za ovakvo krivično delo, i to u vremenu najveće energetske krize“, rekao je premijer.

Poruka premijera je da treba čestitati njegovoj vladi i službama koje su razotkrile čitavu aferu u INI je „dosta daleko od istine“, piše danas portal zagrebačke N1 tv.

Celi slučaj, kažu, nisu razotkrile službe vlade, nego dve od osam banaka u kojima je cela udružena ekipa imala račune i na koje je polagala milione. Alarm se, dodaju, upalio na dojavu iz banke, ne na dojavu iz INE ili Porezne uprave.

Ovaj medij konstatuje da bi logično bilo da, osim političke odgovornosti, treba odgovoriti na pitanje koliko je još takvih ugovora.

Nakon jučerašnjeg obraćanja Plenkovića primećuju i da je mnogo pitanja ostalo bez odgovora kao, na primer, da li je Plinara Istočna Slavonija jedina lokalna firma koja je od INE dobijala gas po povlašćenoj ceni.

Hrvatski portal Index nakon jučerašnjeg obraćanja Plenkovića piše da definitivno u Hrvatskoj politička odgovornost i samokritika jednostavno ne postoje.

Neke izjave su, kažu, previše čak i za Hrvatsku i ukazuju da je jedno poklopiti se ušima, ćutati i ne priznavati odgovornost za određene propuste, a sasvim drugo je tvrditi da su ti propusti ustvari dokaz sposobnosti, moralnih kvaliteta i rada upravo onih koji su za njih odgovorni.

Tumače, naime, da je Plenković, izjavom da su institucije, odnosno vlada razotkrili istorijskupoljačku u INI, doslovno rekao da bi mu na tome trebalo čestitati.

Ali, ukazuje portal, činjenice ne podržavaju Plenkovićeve, kako kažu, bahate izjave. „Ne samo da vlada nije otkrila pljačku veka nego ju je direktno omogućila. To je prava istina i nije teško dokazati je, ma što Plenković arogantno tvrdio“, piše Index.

U opširnom tekstu uz hronologiju događaja u INI i kadrovskoj politici Plenkovićeve vlade, portal konstatuje da je utisak da su o ovoj pljački veka znali mnogi ili, kako kažu, više njih nego što je do sada uhapšeno.

HDZ se, napominju, na ovaj ili onaj način pojavljuje uz ime svakoga povezanog s ovom pljačkom veka, bilo da se radi o osobi uključenoj u pljačku ili nekome ko je trebalo da reaguje na očite znakove da se nešto čudno događa.

„Da je Plenković samo rekao kako HDZ i vlada nemaju nikakve veze s onim što se događa oko INE, bila bi to bezobrazna laž. Tvrditi da je HDZ-ova vlada odgovorna za otkrivanje pljačke je korak više od laži, to je pravljenje budalama građana Republike Hrvatske“, piše portal i ukazuje da je „sama bahatost te izjave dovoljna za ostavku.

A, kako su, kažu, dokazano HDZ i Plenković direktno kadrovali u INI dok se pljačka veka odvijala, na ostavci treba insistirati zbog direktne odgovornosti za nestanak milijarde kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar