U trendu

Mediji: Srbija prednjači u naoružanju u odnosu na HR

ZAGREB – Prema istraživnju portala „Global Firepower“ (GF), Srbija prednjači nad Hrvatskom kada je reč o naoružanju, piše hrvatski portal 24sata u tekstu pod naslovom: “Strategija obrane ‘srpskog sveta’: Ovo je naoružanje koje je Vučić nabavio iz inostranstva“.

Ideja „srpski svet“ nije novost, iako je iznenadila ceo region piše portal i dodaje izdatke za naoružanje Srbija pravda time da se sve zemlje u okruženju ubrzano naoružavaju, iako su pod kolektivnom zaštitom NATO-a.

“Prema GF indeksu Srbija zauzima 61, a Hrvatska 63 mesto. Pre četiri godine Hrvatska je bila 68, a Srbija 89. S druge strane stalno se ističe da će po BDP Srbija dogodine prestići RH. Srbija ima preko 32 hiljade vojnika, raspoređeno u dve grane – Kopnenu vojsku i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu naspram upola manje u Hrvatskoj vojsci”, piše porta.

Navode da je Srbija najviše uložila u nabavku opreme ratnog vazduhoplovsta (RZ) i protivazdušne odbrane (PZO).

Od Rusije su, kažu, nabavljeni moćni helikopteri, četiri borbena helikoptera Mi-35M i tri borbeno-transportna helikoptera Mi-17V-5 (uz dva nova iz 2016.) i od Nemačke pet AirBus višenamenskih helikoptera H-145M, svi među najboljim u klasi.

“ Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije danas je bez sumnje jedno od najsnažnijih u regionu“, konstatuje portal.

Napominju i da Srbija raspolaže sa 14 aviona MiG-29, 11 jednoseda i tri dvoseda, preciznije jednom eskadrilom.

Konstatuju istovremeno da to nije doljno za ozbiljno ratovanje, nego samo, kako kažu, za održavanje sposobnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.