Mediji: Tramp planira da pomiluje svog bivšeg savetnika Majkla Flina

Predsednik SAD Donald Tramp planira da pomiluje svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina koji se 2017. godine izjasnio da je lagao Federalom istražnom birou (FBI) oko kontakata sa ruskim diplomatom, pišu američki mediji.

Aksios i Njujork tajms pišu pozivajući se na anonimne izvore da Tramp namerava da uključi bivšeg generala Fina u niz pomilovanja koje će objaviti poslednjih dana svog predsedništva.

Tajni razgovori Flina sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru 2016. pre inauguracije Donalda Trampa bile su kamen temeljac istrage koju je kasnije vodio specijalni tužilac Robert Muler o sumnjama o dosluhu izmedju Trampovog izbornog štaba i Rusije. Posle gotovo dve godine istrage Mulerov tim nije našao dokaze da je postojao takav dosluh.

Majkl Flin bio je primoran da podnese ostavku samo 22 dana pošto je postao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Medjutim, Tramp je i nakon toga govorio da je istraga „lov na veštice“ i da je Flin, bivši general i šef Vojne obaveštajne službe (DIA) „dobar čovek“.

Kada je postao savetnik za nacionalnu bezbednost ispitivala ga je 24. januara 2017. savezna policija ali je prikrio svoje kontakte s ruskim ambasadorom. Morao je ubrzo zatim da podnese ostavku zato što je takodje lagao potpredsednika SAD Majka Pensa.

Flin je 2017. prihvatio da se izjasni krivim za laganje pod zakletvom i da saradjuje sa istragom oko sumnji u dosluh sa Rusijom.

Kada mu je, prošle godine, pretila kazna od šest meseci zatvora on je promenio advokate i strategiju odbrane. Zatražio je ukidanje postupka i izjavio da je žrtva manipulacije.

Američko Ministarstvo pravde je povuklo svoju tužbu protiv Flina u maju ove godine ocenivši da istraga protiv njega nema legitimne osnove i da njegove izjave čak i da su lažne nemaju značaj. Medjutim, savezni sudija je zatražio reviziju slučaja.

Trampovim pomilovanjem ovaj slučaj više ne bi mogao da bude u nadležnosti sudova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.